Is complexiteit van publiek-private samenwerking de zondebok?

Ik ben van nature nieuwsgierig en onderzoek graag complexe vraagstukken. Drie jaar geleden namen wij het initiatief om samen met de Universiteit Utrecht het onderzoek naar ‘innovaties op het gebied van Publiek Private Samenwerkingen (PPS) voor multi-functionele sportaccommodaties’ te initiëren. De partners gemeenten Alkmaar, Amsterdam en Rotterdam, Sportcirkels, Sportfondsen en Vaessen maken dat het onderzoek op zichzelf al een unieke PPS is.

Nederland telt ruim 22.000 sportaccommodaties. Variërend van sportzalen tot zwembaden en van honkbalvelden tot ijsbanen. Van de 1,2 miljard euro die gemeenten jaarlijks uitgeven aan sport, wordt  85 procent besteed aan sportaccommodaties. Via het aanbieden van sportaccommodaties streven gemeenten naar het creëren van een leefbare omgeving met toegankelijke maatschappelijke voorzieningen, vitale sportaanbieders en een actieve en gezonde samenleving. 

Het onderzoek consortium ziet een publiek-private samenwerking als een waardevol instrument om die maatschappelijke doelen via sportaccommodaties te realiseren. Het slagen van een publiek-private samenwerking is echter niet vanzelfsprekend. Dit onderzoek draagt in hoge mate bij aan de kennis over werkbare mechanismes in publiek-private samenwerking en het creëren van maatschappelijke meerwaarde via het realiseren van multifunctionele sportaccommodaties.

In 2019 ronden we af en komen de conclusies op tafel. In SportknowhowXL is nu alvast een sneak preview van de denkrichting te vinden.

Share: